Verkeersveiligheid Ethias en eXia lanceren een preventiecampagne tegen dodehoekongevallen
Ethias onderneemt actie tegen het stijgend aantal dodehoekongevallen in het verkeer. Het streefdoel? Het aantal dodehoekongevallen terugdringen en de meest kwetsbare weggebruikers beschermen. Alleen al in 2024 registreerde de verzekeraar 4 dodelijke ongevallen in Vlaanderen en Brussel. Om dit risico onder de aandacht te brengen lanceert Ethias, samen met eXia, preventiecampagne in de vorm van een wedstrijd die van start gaat op 11 maart. Twee winnaars krijgen elk een prijs ter waarde van € 20.000. Het gaat om de installatie van het innovatieve eXia dodehoekdetectiesysteem op 5 voertuigen (bussen of vrachtwagens). Een initiatief in lijn met wat de Belgische verzekeraar bevestigt: het beste schadegeval is het schadegeval dat niet gebeurt.
Wat is een dode hoek?
De “dode hoek” is het gebied waar de bestuurder van een voertuig geen zicht op heeft. Dit vormt een groot veiligheidsrisico, vooral tijdens manoeuvres zoals het wisselen van rijstrook of het nemen van bochten.
Een technologie die levens redt
De preventiecampagne, die op 11 maart van start gaat, plaatst de Active Sideguard-technologie van eXia in de kijker. Dit is een innovatief dodehoekdetectiesysteem om aanrijdingen met kwetsbare weggebruikers zoals fietsers en voetgangers te voorkomen. Met dit initiatief wil Ethias ondernemingen en publieke instanties aansporen om concrete maatregelen voor de verkeersveiligheid te nemen.
In het kader hiervan wordt ook een wedstrijd georganiseerd waarmee twee organisaties (een in Wallonië, een in Vlaanderen) de installatie van deze technologie op vijf van hun voertuigen kunnen winnen. Deze prijs met een totaalwaarde van 20.000 euro per winnaar is een belangrijke investering in verkeersveiligheid en de bescherming van kwetsbare weggebruikers. De wedstrijd, die bestaat uit twee vragen (waaronder een schiftingsvraag), staat open voor alle ondernemingen en publieke instanties die bij Ethias verzekerd zijn. Hij loopt tot 11 april.
Almaar grotere veiligheidsuitdagingen
Zachte mobiliteit is in Vlaanderen al een groot succes, maar is nu ook in Wallonië in opmars. Volgens Ethias ging één op de acht werknemers in België met de fiets naar het werk in 2023. Hierdoor stijgt het risico op ongevallen tussen kwetsbare weggebruikers en zware voertuigen zoals bv. de bussen het openbaar vervoer in het stadscentrum. En dat terwijl voetgangersverkeer en zachte mobiliteit sterk worden aangemoedigd.
Het initiatief sluit aan bij de ambitie van Ethias, een toonaangevende speler in de verzekeringssector, om een proactieve verkeersveiligheid te bevorderen en actief bij te dragen aan de vermindering van ongevallen, met een sterke focus op preventie en innovatie.
Dodehoekongevallen in België: een vaak onderschat gevaar
Dit blijkt uit de volgende cijfers*:
- In Vlaanderen steeg het aantal dodehoekongevallen met 35% tussen 2021 en 2022.
- In 2020 registreerde de politie 23 dodehoekongevallen.
- Slechts 10% van de dodehoekongevallen met fietsers worden geregistreerd in de politiedatabase.
- Deze ongevallen gebeuren meestal overdag, tussen 7 en 17 uur, wanneer er veel voetgangers, fietsers en andere zachte mobiliteitsgebruikers in het verkeer zijn.
- In 2 van de 5 gevallen zijn de slachtoffers ernstig gewond.
*Bron: Institut Vias (2022) Briefing "Dode hoeken". Brussel, België, Instituut Vias, www.vias.be/briefing
“Bij Ethias gaat onze missie verder dan verzekeren. We geloven dat we dankzij technologische innovaties het leven gemakkelijker kunnen maken, positiviteit kunnen brengen, mensen kunnen doen glimlachten en risico’s kunnen minimalieren. We zijn ons ervan bewust dat de kwetsbare weggebruiker niet het enige slachtoffers is bij een ongeval. Ook de bestuurder draagt de psychologische gevolgen van het ongeval. Daarom ontwikkelen we via ons partnerschap met eXia innovatieve oplossingen om deze ongevallen te voorkomen en de verkeersveiligheid te verzekeren voor iedereen. - Phillipe Lallemand, CEO van Ethias.
Een innovatie technologische oplossing: de Active Sideguard van eXia!
Vanaf 2022 moeten volgens de Europese wetgeving alle nieuwe vrachtwagens die op de markt komen uitgerust zijn met geavanceerde rijhulpsystemen. Een daarvan is Active Sideguard, een waarschuwingssysteem ontwikkeld door eXia dat bestuurders waarschuwt voor de aanwezigheid van kwetsbare weggebruikers in hun dode hoek. Dankzij ultragevoelige sensoren en geavanceerde algoritmes detecteert het fietsers, voetgangers, kinderen, rolstoelgebruikers en andere obstakels, en waarschuwt het de bestuurder onmiddellijk bij richtingsveranderingen. De Active Sideguard bestaat uit een sensorstrip die achter het voorwiel aan de passagierskant wordt gemonteerd. Het systeem werkt betrouwbaar in alle weersomstandigheden en in de meest veeleisende gebruiksomstandigheden, zoals in de bouwsector.
“De unieke opportuniteit om als ingenieurs onze passie voor technologische innovatie te combineren met een tastbare bijdrage tot een veiliger wegverkeer, met minder ongevallen en slachtofferleed, is wat ieder van ons binnen eXia elke dag opnieuw buitengewoon motiveert. Het partnership met verzekeraar Ethias biedt dan ook een uitgelezen kans, om vanuit een heel verschillend perspectief, samen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen in het streven naar meer verkeersveiligheid, ook voor de meest kwetsbare weggebruikers.” - Bart Truyen, Gedelegeerd bestuurder eXia Belgium nv.
Ethias en eXia: samen voor een veilig verkeer sinds 2018!
eXia is een Belgische onderneming, opgericht in 2013 als spin-off van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in samenwerking met Imec vzw. Ze is een pionier in het ontwikkelen van elektrostatische sensoroplossingen voor het detecteren van obstakels op korte afstand en het voorkomen van aanrijdingen in de automobielsector.
Ethias en eXia werken sinds 2018 samen om de toepassing van verantwoorde en effectieve technologieën aan te moedigen die de verkeersveiligheid verbeteren en het aantal ongevallen te verminderen. Ethias is een innovatieve onderneming met een sterke betrokkenheid op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid. In dit dit project komen deze twee ambities mooi samen.
Wedstrijdreglement