Ethias in lijn met Europese ‘Green Deal’: “Nog meer investeren met het oog op duurzaamheid!”
Ethias zal niet langer investeren in bedrijven die te veel broeikasgassen uitstoten, bedrijven die actief zijn in de winning van conventionele olie en gas (fossiele brandstoffen), niet-conventionele olie en gas (teerzanden en olieschalie) en in de productie van niet-duurzame elektriciteit. Dat staat in de recentste versie van haar ethische investeringscode. Daarnaast voert Ethias ook een beleid voor positieve impact op het financieren van de energietransitie. Concreet verhoogt ze haar investeringen in green bonds (groene obligaties) en duurzame infrastructuurprojecten.
Met deze initiatieven schaart Ethias zich achter de "Green Deal" die de Europese Commissie in december heeft voorgesteld. Dit pact wil van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent maken.
Concreet heeft Ethias voor haar ethische investeringscode van 2020 beslist zich af te stemmen op de uitsluitingscriteria van de “Towards Sustainability”-norm (www.towardssustainability.be), uitgewerkt op initiatief van Febelfin.
Geen 207 maar 637 bedrijven uitgesloten.
In 2019 bevatte de lijst 207 uitgesloten ondernemingen. In 2020 zijn er dat 637 op basis van de ESG-criteria (Environment/milieu, Social/maatschappij en Governance/bestuur). De lijst van uitgesloten bedrijven omvat ondernemingen die niet in lijn zijn met de tien principes van het Mondiaal Pact van de Verenigde Naties voor de rechten van de mens, het recht op arbeid, milieu en corruptiebestrijding en/of die betrokken zijn bij (controversiële of conventionele) bewapening en/of steenkool en/of tabak, onaanvaardbare uitstoot van broeikasgassen, conventionele en niet-conventionele olie- en gaswinning en niet-duurzame elektriciteitsproductie.
De landen op de lijst zijn landen die uitgesloten zijn van overheidsobligaties omdat ze vallen onder fiscaal voordelige landen en de landen met de laagste naleving van de internationale normen op het gebied van mensenrechten, arbeidsrecht en milieubescherming. In de versie van 2020 is hier nog een 3e criterium aan toegevoegd, met name de landen waarop internationale sancties van toepassing zijn. In 2019 bevatte deze lijst 69 uitgesloten landen. In 2020 zijn er dat 87.
Al 100 jaar maatschappelijk verantwoord ondernemen als leidraad
Ethias is al 100 jaar een belangrijke speler op het gebied van verzekeringen in België en heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) altijd al toegepast op haar activiteiten. Vanuit die optiek hanteert Ethias sinds meerdere jaren een strikte, ethische en transparante aanpak in het beheer van haar financiële activa (ongeveer 18 miljard euro).
De ethische investeringscode past ze al sinds 2005 toe op al haar directe investeringen. Traditiegetrouw is de start van het nieuwe jaar een ideale gelegenheid om de ethische investeringscode te actualiseren.
“Als de belangrijkste verzekeraar van de publieke sector ondersteunen we de Belgische verankering. We doen dit niet alleen als verzekeraar, maar eveneens via het beheer van de financiële activa die onze publieke en private klanten ons toevertrouwen. De methodologie en de reikwijdte van onze ethische investeringscode evolueren voortdurend en we willen daarmee aan de toekomstige uitdagingen van onze samenleving tegemoetkomen”, legt Cécile Flandre, Chief Financial Officer, uit.
U kan de ethische investeringscode downloaden op onze corporate website of door hier te klikken.