Aidoptation start officieel race naar commerciële toepassingen van autonome technologie vanop DronePort

Enkele weken geleden kondigde de Amerikaanse non-profitorganisatie Indy Autonomous Challenge (IAC) aan dat ze het Belgische DronePort kiest als wereldwijde uitvalsbasis voor haar commerciële spin-off Aidoptation. Vandaag kwam de eerste autonome racewagen over van Amerika naar DronePort in Sint-Truiden. Daarmee is officieel het startschot gegeven voor het uitbouwen van allerhande commerciële oplossingen op basis van de vooruitstrevende technologie die moet leiden tot een slimmere en veiligere toekomst. Meer specifiek zal Aidoptation zich in Sint-Truiden toeleggen op autonome systemen voor allerlei soorten voertuigen, alsook op een breed spectrum van applicaties, gaande van industriële automatisatie over logistiek tot landbouw, entertainment en e-sports. 

Het Belgische spitstechnologiebedrijf Aidoptation is een gloednieuwe joint venture van IAC, de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en Ethias Ventures, de investeringspoot van de verzekeraar Ethias.

Het bedrijf koos niet voor het Verenigd Koninkrijk of Duitsland als uitvalsbasis, maar voor Droneport in België. Die bedrijvencampus/incubator van LRM wist de Amerikanen te overtuigen met een aantal unieke voordelen.

Ten eerste is er de ligging: centraal in Europa, dicht bij innovatiecentra waaronder Leuven (IMEC) en Eindhoven (waar ook de Nederlandse fabrikant van machines voor microchips ASML is gevestigd), tussen de circuits van Zolder en Francorchamps en vlakbij de Europese instellingen.

en tweede beschikt DronePort over een uitstekende infrastructuur, waaronder een landingsbaan van meer dan 3 kilometer en ultramoderne testfaciliteiten met gescheiden luchtruim. Ideaal voor allerlei autonome toepassingen.

Ten derde sluiten DronePort en Aidoptation ook qua visie perfect op elkaar aan, want beiden focussen op artificiële intelligentie, autonome systemen op de grond en in de lucht, duurzame energie en koolstofvrije mobiliteit.

“De wereld kijkt straks naar België”

De voorbije jaren brak de IAC met haar zelfrijdende racewagens het ene snelheidsrecord na het andere. Daarbij beslissen de auto’s volledig autonoom hoe snel ze de rondes rijden, of ze een inhaalmanoeuvre uitvoeren en wanneer ze remmen of net voluit gaan. Een gepatenteerde spitstechnologie waar de spin-off Aidoptation commerciële mogelijkheden ziet die veel verder gaan dan de races. “We willen AI laten samenwerken met complexe fysieke omgevingen. Denk maar aan autonoom transport, industriële automatisering, en zelfs entertainment en humanoïde robots”, zegt Paul Mitchell, de Amerikaanse CEO van Aidoptation.
Tom Vanham, voorzitter van DronePort en CEO van LRM: “Met de komst van Aidoptation evolueert DronePort meer en meer richting wereldwijde referentie op het vlak van robotisering en autonome mobiliteit op de grond én in de lucht. Daarenboven creëert de start-up hoogwaardige technologische jobs en trekken we talent uit binnen- en buitenland aan. Ook onderzoekscentra, universiteiten en bedrijven zullen mee profiteren van de kruisbestuiving en kennisdeling van Aidoptation. Kortom: dit is een mooie katalysator voor een snelgroeiend ecosysteem dat Limburg in pole position plaatst in de race naar veilige, autonome mobiliteit.”
“Bij Ethias Ventures investeren we in disruptieve technologieën die de toekomst van verzekeringen vormgeven. Als durfkapitaalpoot van de op twee na grootste verzekeraar van België weten we dat het niet-levensverzekeringslandschap de komende twee decennia drastisch zal veranderen. Autonome mobiliteit speelt een cruciale rol bij deze verschuiving, die risicomodellen, aansprakelijkheid en klantverwachtingen grondig zal veranderen. Ons moederbedrijf heeft altijd geanticipeerd op dergelijke veranderingen, waardoor we klaar zijn om de uitdagingen van morgen aan te gaan met oplossingen op maat voor onze klanten”, vertelt Joris Laenen, Chief Investment Officer bij Ethias & Voorzitter van de Raad van Bestuur bij Ethias Ventures. “Onze investering in Aidoptation weerspiegelt die vooruitstrevende aanpak. Het plaatst ons in het koppeloton van innovatie, helpt ons waardevolle inzichten te verwerven voor nieuwe verzekeringsmodellen en draagt tegelijkertijd bij aan de ontwikkeling van een veilig kader voor autonome mobiliteit. Dit engagement toont bovendien onze toewijding om een positieve impact te hebben op de Belgische samenleving door de ontwikkeling van vaardigheden aan te moedigen, hoogtechnologische jobs te creëren en de rol van België als innovatiehub te versterken. Door te anticiperen op al die veranderingen en ze te ondersteunen, effenen we het pad voor een veiligere, slimmere en duurzamere mobiliteitstoekomst voor iedereen.”
“Met dit innovatieve project bewijst Vlaanderen opnieuw zijn kracht als broedplaats voor baanbrekende technologieën. Aidoptation kiest bewust voor Vlaanderen vanwege ons sterke ecosysteem van bedrijven, kennisinstellingen en universiteiten, die de ontwikkeling van nieuwe technologieën ondersteunen”, zegt minister-president Matthias Diependaele. “We gaan hier niet alleen de grenzen verleggen voor autonome racewagens, maar dit project vormt ook een springplank naar bredere toepassingen in commerciële voertuigen. Dit opent nieuwe economische kansen voor Vlaanderen.”

Over Aidoptation : De Indy Autonomous Challenge (IAC) is een Amerikaanse competitie met 41 gereputeerde universiteiten waarin robotwagens, aangestuurd door AI en robotica, met hoge snelheid racen op iconische circuits. Dit extreme testveld stimuleert baanbrekende innovaties die vervolgens hun toepassing vinden in uiteenlopende sectoren, van mobiliteit tot logistiek. Aidoptation is een nieuwe, Belgische spin-off van de IAC, gericht op de commercialisering van deze beproefde autonome systemen. Door voort te bouwen op technologieën die hun waarde in competitieverband hebben bewezen, zet Aidoptation direct in op een wereldwijde uitrol, met DronePort als strategische basis.

Serge JACOBS

Serge JACOBS

Spokesperson NL / Public Affairs, Ethias

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ethias

Ethias is de 3e verzekeraar van België. Ze wordt erkend voor haar unieke bedrijfsmodel gebaseerd op directe, digitale en publieke diensten, de inzet van haar 1 900 medewerkers, het vertrouwen van haar klanten (bijna 1 200 000 klanten Particulieren en meer dan 40 000 klanten Collectiviteiten & Ondernemingen), meer dan 100 jaar ervaring en haar stevige financiële basis. Gesteund door een solide groepsstrategie innoveert Ethias voortdurend om waarde te creëren en te voldoen aan de behoeften van morgen via ecosystemen op het vlak van bijvoorbeeld gezondheid, mobiliteit en huisvesting. Met haar fygitale aanpak en maatschappelijke verantwoordelijkheid wil Ethias niet alleen een verzekeraar zijn, maar een partner voor alledag, toegankelijk voor iedereen.

Ethias nv, voie Gisèle Halimi 10 - 4000 Luik - RPR Luik - TVA BE 0404.484.654 

Neem contact op met

ZETELS: Prins-Bisschopssingel, 73 3500 Hasselt voie Gisèle Halimi, 10 4000 Liège Klötzerbahn 24-26 4700 Eupen BUSINESS CENTERS: Boulevard Bischoffsheim, 15 1000 Bruxelles Frankrijklei 121 2000 Antwerpen Zonder onze 37 kantoren in België te vergeten. De adressen vindt u op onze website.

press@ethias.be

www.ethias.be